Geschiedenis

Leendert Ernst Kremer kwam in 1936 naar de nieuwe Zuiderzee polder ‘de Wieringermeer’. Hij begon hier als commissionair in granen, zaden en peulvruchten. Dit was het begin van Kremer Zaden B.V.

In 1942 werd het eerste pakhuis gebouwd, dat enkele jaren later in 1945 volledig werd verwoest als gevolg van de onderwaterzetting van de Wieringermeer.

Enkele jaren na de 2e wereldoorlog pakte Kremer de draad weer op, en begon aan de wederopbouw van Kremer Zaden B.V.  Kremer breidde zich uit en kon ook landbouwzaaizaden schonen. Met paard en wagen werden verschillende soorten landbouwzaaizaden naar Kremer gebracht, om ze vervolgens te laten schonen. Na de introductie van de vrachtwagen, werden paard en wagen al gauw aan de kant gezet. Een vrachtwagen was een snel en innovatief iets waar Kremer door de drukke bezetting veel baat bij had.

In de jaren 60 en 70 werd de vraag naar schoning van landbouwzaaizaden alleen maar groter. Dit resulteerde in een flinke uitbreiding van Kremer Zaden B.V. Er werden nieuwe loodsen, silo’s en machines gebouwd.

Zoon Jan Kremer nam in 1988 het bedrijf over van zijn vader. De productfocus begon rond die tijd steeds meer naar de bakkerijzaden te liggen. Bedrijven brachten hun zaden naar Kremer, om het vervolgens te schonen en daarna te verpakken. Via Kremer werd het vaak in één keer naar de bakkerij fabrieken getransporteerd.

Door de verscherpte maatregelen van de voedselveiligheid met betrekking tot de bakkerijzaden, ontstond er een grote vraag naar nieuwe schoningstechnieken.

Door kennis en vakmanschap heeft Kremer Zaden daar innovatieve antwoorden voor bedacht.

Hierdoor is Kremer Zaden een toonaangevend bedrijf in de verwerking van bakkerij grondstoffen en andere zaden.